De zomer staat om de hoek! Dat betekent zon, zee, strand en nog een keer zon. Dus hoog tijd om de fles zonnebrand weer eens te pakken. Veel mensen kijken naar de factorhoogte van de fles zonnebrand voordat ze ‘m pakken. Maar wat betekent deze factor nou echt?
Waar staat het factorgetal voor?
Het getalletje wat in het groot op elk flesje zonnebrand staat kennen wij als de factor. De volledige benaming van dit getal is de Sun Protection Factor (SPF). Vaak wordt er gezegd dat dit getal staat voor het aantal minuten wat je buiten rond kan lopen (dus met een SPF van 40 kan je 40 minuten in de zon rondlopen), of gelijk moet staan aan het aantal graden buiten.
De waarheid is dat de factor een indicatie is van hoe lang ongebruinde huid in de zon kan blijven zonder dat het verbrand (rood) wordt met zonnebrand, in vergelijking met dezelfde huid zonder zonnebrand.
Bijvoorbeeld, jij zou na 10 minuten in de zon verbranden als je geen zonnebrand op je huid hebt gesmeerd. Dit betekent dat je met een factor 30 zonnebrand dertig keer zo lang in de zon kan rondlopen met zonnebrand, dus 300 minuten. Met factor 50 zou dit dan 500 minuten zijn.

Hoe wordt de factor (SPF) bepaald?
Om achter de SPF waarde van zonnebrand te komen moeten er eerst tests uitgevoerd worden in een lab. Een groepje vrijwilligers houden een stuk van hun huid onder een UV-lamp om zonnestralen na te bootsen. Vervolgens wordt er gemeten hoe lang dat stukje huid verbrand met zonnebrand in vergelijking met een stuk huid zonder zonnebrand.
Betekent een hogere factor betere bescherming?
Niet persé. Zonnebrand met een lagere factor, zoals 30, geeft je huid betere bescherming tegen UV-straling als deze goed wordt ingesmeerd dan zonnebrand met een hogere factor, zoals 50, als deze slecht is ingesmeerd. Het is daarom altijd belangrijk om je huid goed in te smeren.
Daarnaast is het ook handig om je zonnebrand regelmatig (om de twee uur) bij te houden. Door zweet, beweging, en aanraking met andere voorwerpen kan de zonnebrand van je huid af gaan.