Een blije man met een hoed en zonnebril die op zijn laptop werkt

Wat is een digital nomad?

Een term die de laatste jaren steeds meer komt opduiken is digital nomad. Het is een levensstijl die typerend is voor de jongere generaties van nu, dat vol avontuur en reizen zit. In deze blog vertellen wij wat een digital nomad precies is, en wat de voor- en nadelen zijn van deze moderne lifestyle.

Wat zijn digital nomads?

Digital nomads zijn mensen die onafhankelijk van een vaste locatie kunnen werken. Ze kunnen door middel van alleen hun laptop en/of telefoon overal op de wereld hun werk uitoefenen. Omdat ze nergens fysiek aanwezig hoeven te zijn voor werk, leven deze mensen een nomadisch bestaan.

Mede dankzij ontwikkelingen als WiFi (Wat nu bijna overal te krijgen is), communicatiesoftware zoals Skype of Zoom en globalisering kan een digital nomad vrijwel overal terecht op aarde. Dit maakt het mogelijk om rond te reizen terwijl je bezig bent met verschillende projecten voor je inkomen.

Een vrouw die op het midden van een straat op haar laptop werkt

Wat voor werk doet een digital nomad?

Uiteraard is het niet mogelijk om een digital nomad te worden als je regelmatig op kantoor moet komen of aanwezig moet zijn op een vestiging van het bedrijf waar je werkt. Het type werk wat een levensstijl als dit mogelijk maakt zijn baantjes die zich vooral in het online landschap bevinden. Een paar veelvoorkomende voorbeelden zijn:

  • Accountant
  • Websitemaker
  • Designer
  • (Online) marketeer
  • Virtuele assistent
  • Content creator

Dit is maar het topje van de ijsberg, zo zijn er nog véél meer voorbeelden te verzinnen.

Voordelen van de digital nomad levensstijl

1. Productiviteit

Je productiviteit schiet omhoog als digital nomad. Als je elke dag prachtige locaties aan je voeten hebt motiveert het je om je werk zo snel mogelijk af te krijgen.

2. Flexibiliteit

Omdat je fysiek niet van 9 tot 5 op een kantoor aanwezig moet zijn, maakt het makkelijker om zelf je werktijden in te richten. Daarnaast ben je vrij om je eigen optimale balans te vinden tussen werk en vrije tijd.

3. Aanpassingsvermogen

Omdat je vaak op nieuwe en vreemde plaatsen komt als digital nomad moet je jezelf regelmatig aanpassen aan de plaatselijke cultuur. Daarnaast zal je veel mensen ontmoeten op reis, waardoor je al snel meer open-minded leert denken.

Uit onderzoek is gebleken dat je hersenen beter reageren op verandering als gevolg van reizen. Daardoor wordt het ook eenvoudiger om nieuwe dingen te leren zoals handige vaardigheden en kennis!

Een man naast een aantal tuk-tuks in Thailand

Nadelen van de digital nomad levensstijl

1. Oplopende kosten

Reizen is helaas niet goedkoop. Als je regelmatig van werkplek wisselt kan het flink oplopen in de kosten. Daarom is het verstandig om als digital nomad je reisbudget goed vast te stellen.

2. Tijdzones

Als digital nomad ben je in staat om voor een klant te werken die letterlijk aan de andere kant van onze aardbol zit. Bijvoorbeeld, als je rondreist en werkt in Thailand, en je werkt aan een klus voor een Nederlands bedrijf, heb je een verschil van 6 uur. Als dat bedrijf in de middag een online meeting wilt, terwijl jij dan al in een bar cocktails wilt drinken, kan dat tot frustratie leiden.

3. Eenzaamheid en isolatie

Naast het feit dat je geweldige mensen gaat ontmoeten en vriendschappen op de hele wereld kan opbouwen, ben je ver weg van familie en vrienden thuis.  

Winkelwagen
Scroll naar boven