Een vrouw met rugtas die door een drukke straat wandelt

Wat is een staycation?

Je hoort het steeds vaker gezegd woorden, de term ‘staycation’. Deze van oorsprong Amerikaanse term kent een rijzende populariteit in ons kleine Nederland. Wat betekent dit woord? Waarom kiezen mensen steeds vaker voor een staycation? En hoe kan je zelf op staycation?

Wat is een staycation?

De clou van de betekenis zit in de naam zelf. Het is een samenvoeging van de twee Engelse woorden stay en vacation. Een staycation is een vakantie dicht bij thuis, naar een plek die niet al te ver is (dit kan natuurlijk subjectief zijn). Tijdens een staycation ga je dus de toerist uithangen in je eigen regio. Daarbij moet je denken aan activiteiten als musea bezoeken, kamperen, hiken of naar een attractiepark.

Zo heb je geen dure vluchten, lastig te krijgen visa’s en dure resorts die je moet boeken. Naast deze kostenbesparing zijn er ook tal van andere redenen om een staycation te nemen!

Waarom een staycation?

Steeds meer mensen kiezen de laatste jaren voor een staycation. Hiervoor zijn diverse en uiteenlopende redenen, zoals:

Veiligheid

Een reden waarvoor mensen toeristische activiteiten in de buurt ondernemen is veiligheid. De mensen die een staycation nemen voor deze reden kiezen voor veiligheid tegen meerdere zaken. Een bekende is veiligheid voor COVID-19. De laatste jaren, tijdens de hoogtijdagen van de pandemie golden er veel inreisbeperkingen voor landen, en heerste er in bepaalde landen een hoger risico om ziek te worden.

Andere mensen zoeken veiligheid omdat ze hun eigen regio beter kennen, en weten wat de risico’s zijn. Het is – helaas – een feit dat sommige gebieden in de wereld onveiliger zijn voor reizigers, denk hierbij aan criminaliteit, natuurrampen en politieke onveiligheid.

Lokale ondernemers steunen

Een goede reden om op staycation te gaan is om lokale ondernemingen en organisaties te steunen. Plaatselijke winkeltjes, horeca en toeristische attracties maken jouw regio vaak de moeite waard om te bezoeken, en kunnen daarom elke vorm van steun gebruiken.

Budget

Een belangrijke reden om op staycation te gaan zijn beperkingen in het budget! Helaas zijn verre en exotische reizen niet heel goedkoop, en is het daarom een optie om in Nederland met je eigen huis als uitvalsbasis op reis te gaan. Hierbij hou je aan het einde van de maand een stuk meer geld over, die je kan besteden aan leuke activiteiten in plaats van peperdure vliegtickets!

Nieuwe ervaringen in de buurt

Veel mensen ervaren dat er nog tal van onontdekte plekjes/hidden gems/toeristische activiteiten in de buurt zijn. Een staycation is dus de ultieme methode om nieuwe ervaringen in je eigen buurt te krijgen, en daarbij ook een kans om nieuwe mensen uit de buurt te ontmoeten!

Wat kan ik doen op een staycation?

Er zijn tal van activiteiten die je kan doen op een staycation. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Een attractiepark in de buurt bezoeken
  • Hiken in de buurt
  • Relaxen op het strand
  • Sportevenementen toeschouwen (of zelfs meedoen!)
  • Naar een spa
  • Een plaatselijk festival bezoeken
  • Naar een camping (of glamping)
  • Toeristische attracties opzoeken
  • Musea bezoeken
Winkelwagen
Scroll naar top